Blog

Waarom kiezen voor een intieme bruiloft?

Toen mijn ouders gingen trouwen, was er enige commotie nadat de trouwkaarten waren verstuurd. Veel van hun kennissenkring en zelfs vrienden van hen waren namelijk niet uitgenodigd voor het feest. Veel van hen voelde zich gepasseerd. Ondanks dat bleven mijn ouders volhouden dat ze liever een klein feest hadden en daarom hadden zij alleen de mensen die het dichtste bij stonden uitgenodigd. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ze blij waren dat ze ervoor gekozen hebben om hun feest klein te houden.

Ditzelfde geluid hoor ik bij bruidsparen terug, maar vaak durven ze het niet aan om de gastenlijst beperkt te houden. Het is tenslotte niet leuk om tegen je collega’s of basisschoolvriendinnen te moeten zeggen dat ze niet uitgenodigd zijn. Toch ga ik je een aantal goede redenen geven waarom jullie deze uitdaging aan moeten gaan.

Als eerste, het gebeurt vaak dat je veel mensen na een bruiloft weinig of zelfs nooit meer ziet. Ik hoor het zo vaak dat een bruidspaar bepaalde mensen voor het laatst gezien heeft op hun eigen bruiloft. Blijkbaar waren het toch niet zulke goede vrienden?

Als tweede hoor ik vaak dat ‘als ik die uitnodig, moet ik hen ook uitnodigen’. Blijkbaar zijn mensen verbonden aan elkaar. Maar het kan toch goed dat je wel bevriend bent met een deel van de groep en het andere deel van deze groep vrienden je minder goed ligt. Het komt dan voor hen vast niet als een verrassing dat ze gedegradeerd worden tot avondgast of helemaal niet uitgenodigd worden. Je bent tenslotte geen echte vrienden met hen.

De derde reden die ik vaak voorbij hoor komen voor het uitnodigen van veel mensen, is dat je veel mensen nodig hebt om een feestje gezellig te maken. Dat is onzin. Met twintig mensen kan je een geweldig dansfeestje bouwen terwijl het met honderd man niet van de grond kan komen. Of een feestje van de grond komt ligt veel meer aan de gasten die aanwezig zijn (houden zij van een feestje?), de ruimte (is deze prettig om te dansen?) en de muziekkwaliteit.

Naast deze drie redenen is het natuurlijk ook goedkoper om minder gasten uit te nodigen, al weet ik niet of dat de beste reden is om genodigden te schrappen. Wat ik als laatste wel een hele goede reden vind is dat een intieme bruiloft een heel ander soort sfeer creëert. Een sfeer met 150 mensen is heel gezellig en daar geniet ik en het bruidspaar volop van. Echter, een intieme sfeer draagt een andere, persoonlijkere atmosfeer met zich mee. Dat komt omdat er alleen mensen aanwezig zijn die jullie echt kennen. Daarnaast komen mensen sneller met elkaar in contact, de drempel is namelijk lager met dertig gasten om iemand aan te spreken dan met honderd.

Elke bruiloft is anders, de één houdt van veel mensen om zich heen terwijl de ander geniet van kleine groepen. Ik hoop dat ik je in ieder geval heb kunnen inspireren om, net als mijn ouders, jullie eigen keuzes te maken in de selectie van de gastenlijst.

Vind je deze blog leuk?

Deel met Facebook
Deel met Twitter
Deel met Linkedin
Deel met Pinterest

Laat een reactie achter